Bugun...
M. Sait Yazıcıoğlu'na Yazdığımız Yazı
Tarih: 06-08-2014 18:54:00 Güncelleme: 06-08-2014 18:59:00 + -


Devlet Eski Bakanı M. Sait Yazıcıoğlu'na Yazdığımız Yazı (60. Hükümet'te Din İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev aldı )

M. Sait Yazıcıoğlu'na Yazdığımız Yazı

            Hac organizasyonlarında yıllardan beri yaşanagelen sıkıntıların, geçmiş üç yıl içerisinde farklı boyutlara taşınıp devam etmesi üzüntüsünü sizler de duymuş olabilirsiniz.

            2007 yılı başında 1618 sayılı yasada yapılan değişikliklere paralel olarak Hac Kurulunun belirlediği organizasyona katılabilmenin yeni kriterleri, hem Rekabet Kurulu kararına uygun hem de seyahat acentaları arasındaki adaletsizliği giderme istikametinde atılmış önemli bir iyileştirme olmuştur. Bununla birlikte uygulamadaki aksaklık ve sıkıntıların bir kısmı hala devam etmektedir. Şöyle ki:

            1- D.İ.B. Hac için müracaat edenlere doldurttuğu formlarda hacı adayının kimlik bilgileri, tercihleri öğrenilmekte ve Başkanlık sadece kendi elinde olan bu bilgilere göre planlama yapmakta, uygulamada hacı adayları bu beyanlara uymaya zorlanmaktadır.

Ekte fotokopisi sunulan (1) form örneğinde görüldüğü gibi hacı adaylarına doldurtulan bu formdaki tercihlerin bağlayıcı olmadığı zikredilmektedir. Bu sebeple hacı adayları “Tercihimi DİB olarak yazar, Müstakil oda istediğimi beyan edersem kurada şansımı yükseltirim…” gibi gerekçelerle gerçek isteğini yansıtmayan beyanlarını, sırası geldiğinde değiştirmek istemesi, DİB’nın formdaki nota rağmen bunu kabul etmeyip zorlaştırması, müftülüklerle hacı adaylarının yersiz sürtüşme ve tartışmalarına yolaçabilmektedir. (2)

            2- 2005 yılında çıkartılmış olan bir kararname ile hacı adaylarının iradesi dikkate alınmadan %60 DİB, %40 Acentalar şeklinde taksim anlayışı fevkalade sakıncalı ve sıkıntılı olduğu uygulamalardan net bir şekilde anlaşılmıştır. Hacı adaylarının katılmak istemediği bir organizasyona “eğer kabul etmezseniz hakkınız yanar” gibi baskı ve tehditlerle zorlanmasını, Anayasa ve kanunlar çerçevesinde izah edebilmek mümkün değildir.

            3- Bir merkez ve kaynaktan üretilen, kontrol ve denetime kapalı bir sistemin başka nasıl sıkıntılar doğurabileceği ayrıntısına girmeden sadece şu kadarını ifade etmek gerekirse:

            Müftülükler kendi payına düşen kaydı tamamladıktan sonra veya acentalara kaydolmakta ısrar edenlere yönlendirme yapabiliyor ve çıkar ilişkilerine zemin hazırlayabiliyorlar. İstanbul gibi büyük bir şehirde sadece 3 yerden kayıt belgesi almak ve kayıt yaptırabilmek hacı adayları için tam bir eziyete dönüşmüş durumda.

            SONUÇ ve ÇÖZÜM ÖNERİMİZ :

a)       Konu farklı açılardan değerlendirilebilmesi için, resmi muhatapların dışında İNTURSAB gibi sivil toplum örgütlerinin de görüş ve düşünceleri dinlenmeli, değerlendirilmelidir.

b)      Hac kararnamesi değiştirilmeli, serbest rekabet kuralları geçerli kılınmalıdır.

c)       Hac Kur’aları uygulama içinde olmayan kurumlar tarafından çekilip hacı adayları kayıt belgelerini hiçbir kurum baskısı olmadan alabilmelidir. Noterlerden, Müftülüklerden, Acentalardan kur’a sonucu öğrenilebilmelidir;

d)      Ön kayıt müftülüklerden olduğu kadar, acentalardan da yapılabilmesi için sistem geliştirilmeli, bu sistemin kontrolü D.İ.B., Kültür ve Turizm Bakanlığında olmalıdır. Sistem hacı adaylarının gözetlemesine de açık ve şeffaf olmalıdır.

e)      Konunun ayrıntılarını şifahen anlatmayı tercih ediyorum. 14/09/2007

 

A.Ziya İBRAHİMOĞLU

İntursab Başkanı




Bu haber 2863 defa okunmuştur.

Etiketler :

YORUMLAR



İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Dökümanlar HABERLERİ

ARAMA
HABER ARŞİVİ
FOTO GALERİ
  • Tarihi Mekke-Medine
    Tarihi Mekke-Medine
  • Umre Galeri
    Umre Galeri
  1. Tarihi Mekke-Medine
  2. Umre Galeri
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Haccın Ruhu, Prof.Dr. H.Kamil YILMAZ "Adım Adım Hac"
    Haccın Ruhu, Prof.Dr. H.Kamil YILMAZ
  • Yol Ahlakı ve Hacda İnsani İlişkiler, Dr. Ekrem KELEŞ
    Yol Ahlakı ve Hacda İnsani İlişkiler, Dr. Ekrem KELEŞ
  • Hayat Hac ve Umre Turizmi
    Hayat Hac ve Umre Turizmi
  • Hac ve Umre'de Eşitlik
    Hac ve Umre'de Eşitlik
  • İnanç Turizmi - Hac Özgürleşmeli 1
    İnanç Turizmi - Hac Özgürleşmeli 1
  • İnanç Turizmi -Hac Özgürleşmeli 2
    İnanç Turizmi -Hac Özgürleşmeli 2
  1. Haccın Ruhu, Prof.Dr. H.Kamil YILMAZ "Adım Adım Hac"
  2. Yol Ahlakı ve Hacda İnsani İlişkiler, Dr. Ekrem KELEŞ
  3. Hayat Hac ve Umre Turizmi
  4. Hac ve Umre'de Eşitlik
  5. İnanç Turizmi - Hac Özgürleşmeli 1
  6. İnanç Turizmi -Hac Özgürleşmeli 2
VİDEO GALERİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?

Reklam
Tavsiye
Arama Motorları
Diğer

NAMAZ VAKİTLERİ
HAVA DURUMU